עצירות ושרירי רצפת האגן

עצירות היא תסמין שרבים מאיתנו נתקלים בו במהלך חייהם. כאשר מדובר במצב זמני אין כל חשש ולרוב מערכת המעיים מתאזנת וחוזרת לתפקד כרגיל. אך כשמדובר בעצירות כרונית הסיטואציה הופכת למטרידה ומתסכלת. עצירות, באופן כללי, היא מצב שבו יציאות מתבצעות תחת מאמץ וקושי רב או שמתרחשות רק מספר ימים בשבוע ואף בתדירות נמוכה יותר. ישנן מספר סיבות לתופעה:

    • מעבר איטי של הצואה במעי הגס
    • תזונה לקויה
    • מחסור בנוזלים בגוף
    • אניסמוס – תפקוד לא תקין של שרירי פי הטבעת
    • תרופות הנלקחות בקביעות הגורמות לעצירות
    • חוסר בפעילות גופנית
    • צניחות איברים באזורי הרקטום
    • כאבים וחבלות בעצם הזנב
    • מחלות של מערכת העצבים
    • החלשות רצפת האגן בגילאים מבוגרים

הקשר בין עצירות לרצפת האגן

מלבד אורח חיים ותזונה לקויה, אניסמוס (חוסר שליטה ויכולת להרפות את שרירי רצפת האגן ופי הטבעת בעת מתן צואה) ומעבר איטי של צואה במעי הגס הם מהגורמים הנפוצים ביותר לעצירות. עצירות כרונית הכוללת מאמצים רבים להטלת צואה מחלישה עם הזמן את שרירי רצפת האגן ואף יכולה להביא למצב של בריחת צואה. תופעות אחרות שיכולות להתרחש הן דליפת שתן , טחורים, או צניחה של איברי האגן.

חשוב לציין – המעיים ופעילותם קשורים למערכת הרגשית שלנו ומגיבים בהתאם. מצבים של מתח או חרדה מתבטאים בפעילות מעיים בלתי תקינה (עצירות או מתן צואה מוגבר), אולם בעזרת מודעות לכך גם בזה ניתן לטפל.

כיצד ניתן לטפל בעצירות על ידי שיקום רצפת האגן?

במקרים של תלונות על עצירות יודעת הרפואה המערבית לתת תרופות משלשלות שאינן פותרות את הבעיה האמיתית של החולה. יש סוגי עצירות שטיפול פזיותראפי הוא הפתרון . הטיפול כולל לימוד חיזוק או הרפית שרירים ורקמות באזור(בזמן ההתרוקנות), מתן הסברים והנחיות להתנהגות ותזונה נכונה, שיפור המודעות לפעילות המעיים, מתן תרגילים ושימוש במכשיר הביופידבק על מנת להשיג שליטה מירבית על הרפיה ושחרור של פי הטבעת.

התהליך כולל גם חיזוק של שרירי הבטן הרוחביים,שרירי היציבה בכלל  ולעתים  ייצוב החלחולת על ידי חיזוק השרירים   לשם חזרה של המערכת  לשליטה תקינה ללא עצירות.

 

בריחת צואה ושיטות טיפול

 

בריחת צואה, כמו בריחת שתן , היא עוד מצב מביך שיכול להתרחש כאשר אנו סובלים מרצפת אגן חלשה או פגיעה בסוגר של פי הטבעת. מה שבפועל קורה הוא  בריחה לא רצונית של צואה מפי הטבעת .  דליפת צואה פוגעת קשות באורח חייו של המטופל, מגבילה אותו ופוגעת באיכות חייו במידה רבה מאוד. לדליפת צואה יש כמה דרגות חומרה. הקלה ביותר היא אי היכולת לשלוט על גזים או קושי להספיק להגיע לשירותים בזמן ,הדרגה הבינונית מתבטאת באי שליטה על צואה נוזלית (שלשול), והדרגה החמורה ביותר מתבטאת בחוסר יכולת לשלוט על צואה מוצקה.

 

בריחת צואה: סיבות לתופעה

 

בריחת צואה מתרחשת עקב היחלשות שרירי רצפת האגן או הסוגר של פי הטבעת . התופעה יכולה להתרחש עקב עצירות כרונית ממושכת שמחלישה את הסוגר של פי הטבעת  או  בעקבות לידות קשות, קרעים בפי הטבעת  או מלידה מכשירנית . גם ניתוחים בפי הטבעת או טחורים הם סיבה נפוצה לדליפת צואה כמו גם דלקות במעי הגס או ברקטום. חשוב לציין כי ישנן תרופות הגורמות להרפיית שרירים אשר יכולות לגרום לדליפת צואה. מחלות אשר סובבות סביב נזק עצבי ואפילו סוכרת לא מאוזנת וממושכת יכולים בהחלט לתרום את שלהם.

 

אבחון ודרכי טיפול בדליפת צואה

 

האבחון של דליפת צואה נעשה קודם כל על ידי תשאול ובדיקה של תלונות החולה. בדיקה פיזית בהמשך. במידת הצורך יתבצעו גם בדיקות אצל רופא נוספות על מנת לבדוק תפקוד לא יעיל של של הסוגרים או נזק אנטומי פנימי לאיברי רצפת האגן. הטפול בדרך כלל אינו ממושך ובהחלט ניתן לפתרון!!

 

בריחת צואה: אפשר לטפל!

 

בריחת צואה אינה גזירת גורל וניתן בהחלט לטפל בה על ידי שינויים התנהגותיים, תרגילים, פיזיוטראפיה, שינוי הרגלי תזונה ושתיה וגם טיפול בעזרת מכשיר הביופידבק. מחקרים רבים מצביעים על שיפור משמעותי בשליטה על סוגרים בשימוש במכשיר ובטיפול בכלל . ככל שמטפלים בבעיה מוקדם יותר, כך הסיכוי להשתחרר מהתופעה גדול יותר! התופעה בדרך כלל קשורה לחולשת הסוגר של פי הטבעת- ניתן לחזקו בהדרכה ותרגול נכון.

 

שמי דבי דרסלר ואני מומחית לשיקום רצפת האגן, עם ניסיון של 20 שנה בתחום. טיפלתי במאות מקרים של דליפת שתן ודליפת צואה בגברים ונשים בקליניקה הפרטית שלי. אני נעזרת במכשיר הביופידבק לצורך תרגול שרירי פי הטבעת ומסייעת למטופלים בעזרת הדרכה התנהגותית, יוגה נשית, מתן הנחיות ותרגילים לביצוע, מעקב אישי, תרגילי נשימה וטיפול פיזיותראפי.

 

ליצירת קשר איתי לחצו כאן