הריון, לידה ושיקום רצפת האגן
תקופת ההריון והלידה מהווה אפשרות לפגיעה בשרירי רצפת האגן. במהלך ההריון חלים שינויים בגוף האשה המובילים לעומס על רצפת האגן וכתוצאה מכך להיחלשות ולפגיעה בתפקוד השרירים והרקמות הרכות בכלל. במהלך ההריון, הרחם הגדל גורם לעליית הלחץ התוך בטני ויוצר עומס על השרירים וסוגרים, מה שיוצר לחץ גובר על כל האזור.
בנוסף, עליה בהפרשת הורמונים כמו רלקסין ופרוגסטרון מגמישים את רקמות החיבור (כדי לאפשר התרחבות של האגן לתהליך הלידה) והתוצאה יכולה להיות צניחה של הרחם, השלפוחית והמעיים, או הופעה של תופעות כמו דליפת שתן לא רצונית. קושי בהתאפקות לשתן בהריון קשור גם לשינויים הורומונליים או למנח הרחם ולחץ על שלפוחית השתן. תרגול רצפת אגן לא תמיד יעזור לכך, אך בהחלט יכול לשפר את המצב.
גדילת הרחם בהריון גורמת גם להיחלשות דופן הבטן הקדמית והיפרדות שרירי הבטן הארוכים. עיקר הנזק מתרחש במהלך הלידה הראשונה עקב לידה ממושכת, לידה מהירה או התערבות מכשירנית. הנזק יכול להיות פגיעה ישירה בשרירים או בעצבים של רצפת האגן: קרע, התארכות או לחץ על השרירים או העצבים.
תופעה נוספת שמתרחשת בתקופה זו והיא פחות שכיחה, היא נזק לפי הטבעת מהלידה, עקב קרע או חתך בסוגר פי הטבעת. מצב זה עלול להביא לדליפת צואה או קושי בהתאפקות.
כיצד ניתן לשמור ולתמוך ברצפת האגן בתקופה זו?
טיפול מניעתי של יוגה נשית לרצפת האגן מתחיל עוד לפני הלידה, במהלכה ולאחריה. הטיפול כולל תרגול של רצפת האגן לאורך כל התקופה ולאחר הלידה. כמו כן יכלול התהליך גם הקפדה על תזונה נכונה, פעילות גופנית מתאימה והגברת המודעות הכללית לרצפת האגן על ידי חיזוק השרירים, מתיחת פתח הנרתיק (לפני הלידה), עידוד העובר למנח נכון וכללי התנהגות נכונים בעת הלידה עצמה.
הפגיעה ברצפת האגן בתקופת ההריון והלידה היא הפיכה וניתנת לטיפול על ידי מודעות התנהגותית, תרגול השרירים הרלוונטיים וביצוע תרגילי יוגה נשית, פיזיותראפיה במידת הצורך.
היפרדות שרירי הבטן האורכיים:diastasis recti-תופעה נפוצה בהריון ולאחר לידה.בזמן ההריון נוצרת היפרדות בין שני צדי השריר הישר הבטני (RECTUS ABDOMINUS)לאפשר גדילת הרחם ולאחר הלידה זה אמור להסגר בהדרגה באמצע בליניה אלבה-אזור פיברוטי וקצת גמיש. לעתים ממשיכים להרגיש חור בין שני הצדדים סביב גובה הטבור.יש כאלה שמרגישות חור או בליטה בזמן תרגילי בטן-(כפיפות).בדיקה עצמית: לשכב על הגב עם ברכיים כפופות להניח 3אצבעות לרוחב מעל (ואח"כ מתחת )הטבור והרימו ראש בלבד.אם יש רווח/חור מעל 2 אצבעות יש להיזהר בתרגילי בטן מאומצים. כדאי להתיעץ ולקבל הדרכה לתרגול נכון .לא למהר להתערבות כירורגית אפשר ייעוץ רפואי אם המרווח מעל 5סמ -ניתן לשפר לרוב את המצב בהדרגה עם תרגול נכון ובעיקר חיזוק השריר הרחב בטני שהוא עמוק ומהוו ה" מחוך" לגוו התחתון למניעת בעיות באגן וכאבי גב. טיפ: תרגול בסיסי -איסוף פנימי של שרירי הבטן עם הוצאת אויר והחזקה כ20 שניות -מתאים גם בהריון.(ראו ב"תרגילים"תרגיל בעמידת 6 ועוד)
ליוויתי עשרות נשים במהלך תקופה קריטית זו בחייהן. זה אף פעם לא מאוחר! בכל שלב של ההריון ניתן לתרגל את רצפת האגן, לחזק אותה ולהכין אותה לקראת הלידה ולאחריה. צרי קשר איתי לשיחת ייעוץ וביחד נוכל להרכיב את הטיפול המתאים עבורך!