שאלות נפוצות

מהי דליפה במאמץ?

בזמן לחץ תוך בטני מוגבר ופתאומי כמו צחוק, שיעול, עיטוש, קפיצה או פעילות אירובית סוגר השתן ושרירי רצפת האגן אמורים להגיב ולהתכווץ חזק יותר ובמהירות. אם יש חולשה/פגיעה בפעולת הסוגר או השרירים תהיה דליפה של כמה טיפות שתן. זהו מצב אופייני לנשים אחרי הריון ולידה, בגיל המעבר או אצל גברים לאחר ניתוח להסרת בלוטת הערמונית. בטיפול נלמדים תרגילים מתאימים הכוללים קואורדינציה בין רצפת האגן ופעולת שרירי הבטן, וכן חיזוק ספציפי של רצפת האגן.

מהי שלפוחית רגיזה?

התופעה במצב זה היא של קושי להתאפק לשתן מהרגע שחשים צורך להשתנה ו/או איבוד שתן בדרך להתרוקנות. נורמאלי להתאפק כשעתיים בין התרוקנויות – אם מצליחים להתאפק לפחות שעתיים יש פגיעה. במצב זה אנשים אומרים ש"השלפוחית מנהלת להם את החיים". בהחלט ניתן לטיפול.

מהם הסימנים האופייניים לצניחה?

לצניחה יש מספר דרגות בין 1- 4 . דרגה 1 היא צניחה עד אמצע הנרתיק ודרגה 4 היא צניחה מעבר לפתח הנרתיק. צניחה היא תהליך הדרגתי. לעתים נשים לא מודעות לכל שיש להם צניחה. לא תמיד יש בעיית דליפת שתן המרמזת לכך. לעתים הצניחה חוסמת את צינור השתן או הצואה ודווקא יש קושי בהתרוקנות לשתן או צואה ולחיצות מחמירות אותה. הסימנים הראשונים לצניחה לעתים קשורים לכאבים עמוקים בנרתיק בזמן יחסי מין. עם הזמן תורגש הצניחה על ידי כובד ולחץ באזור פתח הנרתיק, בבטן התחתונה או בפי הטבעת ובעיקר בסוף היום. אם הצניחה משמעותית חלק מהאיבר הצונח ממש יוצא מפתח הנרתיק, במיוחד בזמן התרוקנות בשירותים עד כדי צורך להכניסה פנימה בעזרת אצבע.

האם טיפול פיזיותראפי עוזר ומשפר צניחה ואיך?

כשהצניחה מגיעה עד פתח הנרתיק מומלץ לעשות טיפול פיזיותראפי הכולל תרגול שרירי רצפת האגן, תרגול הנשימה, שרירי הבטן והשרירים העמוקים הגב ובבטן (המייצבים), לשם דחיית הידרדרות הצניחה ואפשרות לשיפור חלקי. ככל שמגיעים לטיפול מהר יותר ניתן להגיע לתוצאות טובות יותר ולשיפור במצב. למשל לנשים לאחר לידה מומלץ להגיע בחודשים הראשונים לזיהוי הצניחה.

מה הגורמים לדליפת שתן אצל גברים?

הגדלת בלוטת הערמונית (בעקבות גידול סרטני, בד"כ לאחר גיל 50) יכולה לגרום לחסימה של חלק מצינור השתן ליד מוצא השלפוחית (הבלוטה עוטפת את צינור השתן בתחילתה ליד שלפוחית השתן) ובכך לגרום לשלפוחית שלא להתרוקן עד הסוף. מצב זה מהווה מעין חסימה וקושי בהתרוקנות מלאה. במצב זה יש תחושת צורך להתרוקן לעתים קרובות או קושי בהתאפקות (ביום ובלילה) – תופעה שנקראת "שלפוחית רגיזה".

טיפול פיזיותראפי בשלב זה לא יועיל, אלא רק במצבים שהוסרה הבלוטה בניתוח. ההחלטה על ניתוח נעשית לאחר בדיקת דם ספציפית וביופסיה. מאחר שהבלוטה היא סביב הסוגר הרצוני ולא רצוני של השלפוחית, לעתים חלק מהסוגר נחתך בניתוח ולעיתים יש פגיעה עצבית בעקבותיו.

אחרי ניתוח כזה יכולה להיווצר דליפת שתן לאחר מכן. סוגי הדליפות: דליפה במאמץ, בדחיפות ותכיפות במתן שתן. לעיתים חלה דליפה בשינוי תנוחה ובמעבר לעמידה במיוחד. במקרים רבים הדליפה פוחתת עם הזמן. בכל מקרה רצוי לקבל הדרכה (פיזיותרפיה עם ביופידבק) לתרגול והתנהגות רצפת האגן לאחר ניתוח. אם יש דליפה שלושה חודשים לאחר הניתוח מומלץ לטפל מיד.  

כל ניתוח באזור השלפוחית יכול לגרום לדליפות שתן וניתן לעזור על ידי טיפול. גורם נוסף הוא הרגל (כמו אצל נשים) להתרוקן לעתים קרובות, שיכול להביא למצב של קושי להתאפק ולדליפות.גם מצב זה ניתן לטיפול בעזרת טיפול פיזיותראפי בשילוב ביופידבק.

מהם הרגלי התרוקנות תקינים של שתן?

להתאפק זה טוב! ראשית יש להדגיש שרצוי לשתות לפחות 8 כוסות שתייה ביממה, כלומר ליטר וחצי. עדיף לשתות מינימום קפאין שגורם לקושי להתאפק. במקביל לכמות שתייה זו נהוג להתרוקן בין 7-9 פעמים ביום. מרווח תקין בין התרוקנות אחת לשנייה הוא לפחות שעתיים. אפשר כמובן לשתות יותר ואז להתרוקן בתדירות מעט גבוהה יותר. יש לציין שכמות שתן מינימאלית שיש להוציא היא לפחות 150 מיליליטר (כוס חד פעמית). כמות השתן הכי גדולה אמור להיות לאחר הלילה –  בממוצע  300 מיליליטר. צבע השתן לא אמור להיות בהיר מדי או כהה מדי – כך תדעו שכמות השתייה נכונה.

מה אפשר לעשות אם יש דליפת שתן בזמן קיום יחסי מין?

ישנם שני סוגי דליפה: דליפה בזמן החדירה או בזמן אורגזמה. אם הדליפה מתרחשת בזמן החדירה כנראה שזה נובע מחולשת רצפת האגן או עקב צניחה שחיפתה על הדליפה. עקב המאמץ שגורם להעלאת הלחץ התוך בטני, הסוגר של השלפוחית וגם השרירים לא מספיק חזקים להמשיך ולסגור את מוצא השלפוחית ומתרחשת דליפה קטנה, וגם לא באופן קבוע. מצב זה ניתן לפתרון ע"י תרגול רצפת האגן גם עבור שיפור הצניחה.

פתרון חלקי הוא להתרוקן היטב לפני קיום יחסי מין. ניתן לשקול גם ניתוח לדליפה במאמץ או לצניחה כפתרון (רצוי לפנות לאורוגניקולוג המתמחה בתחום זה). דליפה בזמן אורגזמה היא מסיבה שונה: המקור הוא מאזור במוח (הלימבי – של הרגשות) הגורם לרפלקס של פתיחת השלפוחית ודליפה גדולה בזמן אורגזמה. טיפול שיכול לעזור הוא לקיחת כדור אנטיכולינרגי לפני קיום יחסי מין. יש צורך במרשם רפואי כדי לקבלו. 

איך מאבחנים היפרדות שרירי הבטן (דיאסטזיס רקטי) ומה תופעה?

שריר הבטן הישר (רקטוס אבדומינוס) הוא שריר חזק שלוקח חלק בתחילת הנשיפה,בהרמת ראש בשכיבה וכיפוף קדימה. בהריון שריר בטן זה נפרד באמצע באופן פיזיולוגי עקב גדילת הרחם ויכולת היפרדות רקמת החיבור באמצע בין שני הצדדים (עקב הפרשת הורמונים רלקסין ופרוגסטרון). יש מצבים שלאחר הלידה השריר לא מתחבר חזרה באמצע. על ידי הדרכה ותרגול שרירי נכון ניתן בהחלט לשפר את המצב.

האבחון  נעשה בשכיבה על הגב וברכיים כפופות. עם הרמת ראש וכתפיים תוך כדי התנגדות (לראש) ממששים מתחת ומעל לטבור לאורך. אם יש מרווח בין שני הצדדים יש דיאזטזיס (היפרדות). לפי עומק המרווח ניתן לנבא יכולת שיפור על ידי תרגול מתאים. אם ניתן במרווח להיכנס עם אצבע לעומק כנראה המצב אינו הפיך ללא ניתוח. לרוב, נשים לא יודעות שיש להן היפרדות מסוג זה ואין צורך לטפל בכך. אך נשים שמרגישות שהבטן לא יורדת לאחר לידה, הסיבה בדרך כלל נעוצה
בהיפרדות השריר הישר. בהחלט ניתן לשפר מצב זה. חשוב לציין שבמצב זה אסור בהחלט לעשות כפיפות בטן (SITUPS) ורצוי לטפל וללמוד להפעיל נכון את האזור בארבעת החודשים שלאחר הלידה.

איך אני יודעת שיש לי צניחה? 

צניחה, כלומר ירידת שלפוחית שתן, רחם, מעיים או רק צינור השתן כלפי מטה בנרתיק. במקרים חומרים האיבר יכול לצאת החוצה מהנרתיק. אשה תרגיש בצניחה בדרך כלל במקלחת, שיש גוש היוצא מהנרתיק או נמצא בפתח הנרתיק. אין זה מסוכן אך יש להתייעץ עם אורוגניקולוג/ית. במצב אחר אשה יכולה להרגיש כובד בבטן התחתונה או בין הרגלים ובעיקר לאחר עמידה ממושכת או בסוף היום (לאחר מאמץ). ניתן לבצע בדיקה עצמית ולהכניס אצבע לנרתיק אם האצבע נוגעת במשהו (חסימה) ולא נכנסת לפחות 4-5 ס"מ בקלות פנימה, כנראה שיש צניחה כלשהי או רפיון משמעותי של הנרתיק. בכל גיל, בדרך כלל החל מלידה אחת יכולה להיות צניחה כלשהי. תופעה המתרחשת לעתים עקב צניחה היא קושי בהתרוקנות שתן מלאה, כלומר תחושה שחלק מהשתן נשאר. טיפול ושיפור הצניחה יכול לפתור את התופעה. רצוי להתייעץ ולטפל בכך ולא ללחוץ בהשתנה מה שיכול להגביר צניחה.

איך תרגול שרירי רצפת האגן עוזר לדליפה?

תרגול שרירי רצפת האגן ביחד עם הפעלת בטן ונשימה בצורה נכונה יכולים לחזק את השרירים כך שיתנו תמיכה טובה לשלפוחית השתן, לרחם ולמעיים ויעזרו לסגירת צינור השתן כבעבר. כך תהיה  יותר שליטה ושיפור של מצבי דליפה או אי יכולת התאפקות לאורך זמן. כמו כל שריר אחר בגוף – ככל שתשתמשו בו יותר ובאופן הנכון – השרירים ברצפת האגן יתחזקו וייפסקו הסימפטומים השונים.

ליצירת קשר איתי לחצו כאן